Madeira
Atlanto vandenyno perlu laikoma Portugalijos sala, o tiksliau povandeninio ugnikalnio viršūnė, išnirusi virš vandenyno lygio, geografiškai atstumu artimesnė Šiaurės Afrikai nei Europai. Madeira - aktyvaus poilsio mėgėjų rojus, garsėjantis savo takais - levadomis, viliojantis didingomis uolomis, nuostabiais kriokliais ir kalnuotu kraštovaizdžiu, vulkaniniais tuneliais, kvapą gniaužiančiomis bedugnėmis bei vingiuotomis miestų ar kalnų kaimelių gatvelėmis. Viską vainikuojantis faktas - svečiuotis čia galima ištisus metus, sala džiaugiasi amžinu pavasariu.
Ar žinote, kad čia kalnuose esantys lauramedžių miškai įtraukti į UNESCO paveldo sąrašą? Arba, kad salos pakrantėse galima išvysti net 15 banginių rūšių? Madeira - sala, kasmet sulaukianti per milijoną ją pažinti norinčių svečių.
Nuo ko pradėti, ko nepraleisti?
Pagrindinis salos miestas, garsaus futbolininko Cristiano Ronaldo gimtinė - uostamiestis Funšalis. Miestas, pakerėsiantis įspūdingu kalnų reljefo ir vandenyno peizažu, spalvingais gėlynais, jaukiais žvejų kaimeliais, jame vykstančiais festivaliais (tokiais kaip Funšalio karnavalas ar Gėlių festivalis), jaukiomis kavinėmis ir restoranais. Nuostabus ir senovine architektūra turtingas Funšalio senamiestis (vadinamas Zona Velha), tikrai vertas apsilankymo ir Funšalio turgus, kur išvysite daugybę nematytų ir negirdėtų žuvų ar vaisių rūšių. Miesto svečio laukia ir ypač šiuolaikiškas bei interaktyvus Story Centre muziejus, ir Botanikos sodas, ir Gamtos istorijos muziejus, taip pat ir Adegas de Sao Francisco vyninė, juk ši sala garsėja vyndarystės tradicijomis. Futbolo gerbėjai neliks abejingi Cristiano Ronaldo muziejui, na, o geriausią panoramą padovanos kelionė keltuvu į Montės kalną.
Visai netoli Fuanšalio galima rasti ir aukščiausią Europoje kyšulį - Cabo Girao, kurio aukštis 580 m. Tai ne tik aukščiausias kyšulys Europoje, bet ir antrasis pagal aukštį pasaulyje. Ant skardžio įrengta apžvalgos aikštelė stiklo grindimis, po kojomis atvers nuostabų vaizdą į vandenyną, o tolumoje - Camara de Lobos ir Funšalio miestų panoramas. Vietovės pakrantėse galima išvysti delfinų, vėžlių ar net banginių.
Dar vienas kyšulys, ypač mėgstamas salos svečių - Sao Lourenso pusiasalis. Ilgas ir siauras kyšulys pasižymi raudonos spalvos uolienomis, todėl vietinių dar vadinamas Marsu. Įspūdinga vietovė supama stiprių vėjų ir vandenyno bangų pasižymi ir dar viena mistine savybe - čia niekada nelyja.
Mėgstate pasivaikščiojimus? Madeira jus pakvies į žygį garsiosiomis levadomis. Levados - drėkinimo sistemos kanalai, nusidriekę kalnuose. Šalia jų - pasivaikščiojimo takai, kviečiantys žygiui kvapą gniaužiančių vaizdų link. Įspūdingiausiomis saloje laikomos Ribeiro Frio i Portele (11 km), Queimadas i Caldeirao Verde (14 km) levados. Žygio metu liksite sužavėti vešlios augalijos, stačiuose šlaituose žiojėjančių uolų ar po kojomis liksiančių nuostabių krioklių vaizdinių.
Madeira kupina įspūdingų vietovių, tad leiskite sau pakeliauti ir pasimėgauti. Minėtas Camara de Lobos, kurį galima pamatyti nuo Cabo Girao kyšulio - vienas tipiškiausių Madeiros kaimų, kurio gyventojai vyrai - praktiškai visi žvejai. Čia išvysite ir vienintelę tokią saloje žvejų bažnytėlę. Vieta dar ypatinga tuo, kad ji antroji pasaulyje, kur galima sugauti žuvį, vadinamą espada.
Į pažintinį maršrutą verta įtraukti ir Santana - etnografinį muziejų po atviru dangumi, kur galima pamatyti namukus, dengtus šiaudiniais stogais, taip pat ir Porto Moniz, garsėjantį lavos baseinų maudyklėmis.
Ieškote gražaus geltono smėlio paplūdimio poilsiui po aktyvaus pažintinio maršruto? Visai netoliese esanti ir Madeirai priklausanti Porto Santa sala bus puiki poilsio oazė.
Ką paragauti?
Madeiros virtuvėje dominuoja švieži ir natūralūs produktai, ypač mėgiami mėsos ir įvairiausių rūšių žuvies patiekalai. Svečiuojantis saloje vertėtų paragauti tradicinės ant ieško keptos mėsos - Espetada, juodosios kalavijos žuvies, pateikiamos su keptu bananu - Espada, taip pat pomidorų ir svogūnų sriubos Sopa de tomate e cebola. Desertui - tradicinis medaus pyragas, gardintas cinamonu, Bolo de Mel. Sala garsėja savo vynuogynais ir čia gimstančiu vynu, o mėgstantiems įdomesnius skonius, savitas alaus, vanilinių ledų ir ananasų gėrimas, pavadinimu Nikita ar Poncha, kokteilis, ruošiamas iš cukranendrių romo, citrinos sulčių, medaus.
Tinkamiausias laikas?
Madeiroje vyraujantis Viduržemio jūros klimatas apdovanojęs šią salą puikiu oru, labiau menančiu pavasarį, ištisus metus. Vasarą vidutinė oro temperatūra čia apie +23°C, žiemą apie +16-18 °C. Palankiausiu metu pažintį salą laikomi vasaros mėnesiai, kuomet nėra taip drėgna, o maloniai šilta.
Valiuta Madeiroje - Euras