Kipras
Sala, savo plotu užimanti trečiąją vietą Viduržemio jūroje, valstybė, kurioje saulė praktiškai šviečia visus metus, o ilgai trunkančią vasarą trumpam keičia tik pavasaris ir vienintelė tokia sostinė pasaulyje, faktiškai priklausanti net dviems šalims. Kipras - intriguojanti savo istorija saulėta atostogų oazė, garsėjanti ne tik jaukiais žydros jūros apgaubtais paplūdimiais apdovanotais kurortais, architektūriniais paminklais ar vaizdingu kraštovaizdžiu, bet ir delikatesiniais skanėstais bei vyndarystės tradicijomis. O ar žinote, kad būtent ši sala siejama su kvepalų atsiradimo istorija? O kad ji dar tituluojama meilės ar rožinių flamingų sala?
Puikus poilsis šioje saloje garantuotas. O ką pamatyti?
Nikosija (Lefkosija) - graikiškai turkiška, vienintelė pasaulyje sostinė, padalinta į dvi dalis. Šio miesto simbolis - mečetė Selimiye (anksčiau laikyta Šv. Sofijos katedra), senamiestis apsuptas vertos dėmesio gynybinės sienos, statytos venecijiečių, mieste gausu ir muziejų, paminklų. Žinoma, kaip ir dera kurortui, Nikosija kviečia ne tik susipažinti su salos istorija, bet ir pasimėgauti auksinio smėlio paplūdimiais prie žydros Viduržemio jūros, pasimėgauti tradiciniu maistu.
Larnaka - ne tik populiarus kurortas, kuriame gausų vandens pramogų, kavinių, restoranų, barų ar naktinių klubų, bet ir vienas seniausių miestų, įkurtas dar finikiečių (vadintas Kitioniu), tad be poilsio paplūdimiuose miesto svečio laukia ir nuostabus senamiestis, antiką menanti architektūra.
Dar vienas kurortinis miestas, uostamiestis, viliojantis ne tik puikiais paplūdimiais, bet ir istorija bei architektūra - Pafosas (įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą). Čia, sakoma, gimė meilės ir grožio deivė Afroditė. Pasak legendos, Afroditė iškilo iš jūros bangų, prie Petra tou Romiou uolos, vietos, pasižyminčios nuostabiais gamtos vaizdais ir ypač traukiančios pasaulio turistus. Mieste, kupiname ne tik nuostabios gamtos, bet ir istorijos, vertėtų neaplenkti ir Pafoso archeologijos parko, kur išlikę nemažai antikinių rūmų griuvėsių, pamatyti Pafoso Viduramžių tvirtovę, apsilankyti Pafoso archeologijos muziejuje.
Dar vienas salos pakrantėje įsikūręs miestas, turtingas ne tik ilgu paplūdimio ruožu, vyndarystės tradicijomis, bet ir istorija bei kultūra - Limasolis. Tai antras pagal dydį miestas saloje, garsus ir čia vykstančių renginių bei festivalių gausa. Visai netoli Limasolio esančiame Amatuse (Amathus) rasite ir puokštę Kipro istorijos: čia išlikę žymių statinių liekanų, tokių kaip akropolis, forumas, Afroditės šventyklos. Visai netoli Limasolio, kaimelyje Erimi įsikūręs ir vyno muziejus, kviečiantis norinčius pažinti vyndarystės tradicijas Kipre.
Kipras kupinas ne tik puikių paplūdimių, istorijos ir archeologijos radinių, bet ir nuostabių gamtos vaizdų. Svečiuojantis šioje saloje įspūdį paliks Larnakos ežeras, garsėjantis rožiniais flamingais, užsukančiais čia keliaujant į pietus. Gausu čia ir gulbių, ir tūkstančių kitų paukščių rūšių.
Dar viena vieta, garsinanti ir kartu pateikianti salą kaip ant delno - Olimpo kalnas. Jo aukštis siekia beveik 2000 metrų, tačiau užkopus į viršų, apdovanojimas - nuostabaus grožio panorama. Beje kalno papėdėje įrengtos ir modernios trasos slidinėjimui.
Gamtos mylėtojus sužavės ir dar viena nuostabaus grožio vieta saloje - Avako tarpeklis, kviečiantis žygiui vaizdingu maršrutu.
Įdomus faktas, ketinantiems keliauti po salą automobiliu - eismas čia vyksta kairiąją puse.
Ką paragauti? Saloje ypač mėgstamos salotos, ėrienos ir vištienos patiekalai, mėsa ir žuvis dažniausiai kepama ant grotelių ar molinėse krosnyse. Pavadinimai, kuriuos vertėtų įsiminti keliaujant į salą - Meze, mėsos ir žuvies užkandžių rinkinys, Souvlakia, ant iešmo kepama kiauliena, pateikimu patiekalas šiek tiek primenantis kebabą, Halloumi - autentiškas salos sūris, Taramosalata, Moussaka - šiek tiek primenanti lazaniją, tačiau tradiciniai makaronų lakštai čia pakeičiami bulvių ir baklažanų sluoksniais, Loukanika - kiaulienos dešrelės, mirkytos vyne, raudonajame vyne troškinta kiauliena - Afelia, balandėlių versija, kur vietoj kopūsto lapo - vynuogių lapai - Koupepia. Šiek tiek deserto? Paragaukite saldainių Lukum ar Baklava pyragėlių, mirkytų sirupe, ypač skanūs čia ir migdolų riešutai, mirkyti vynuogių sirupe, vadinami „Sudzukos“.
Dalelė Kipro jūsų lagamine? Salos pasididžiavimas - alyvuogės, tad alyvuogių aliejus jūsų patiekaluose dar ilgai primins saulėtas atostogas. Salos autentiškas delikatesas - halloumi sūris, o seniausiu pasaulyje tituluojamas saldusis vynas - Commandaria, taip pat gaminamas šioje saloje.
Tinkamiausias laikas? Saulėtasis Kipras atviras svečiams visus metus, visgi poilsiautojų labiausiai mėgstamas birželio - rugsėjo mėnesiais. Vasaros mėnesiais čia temperatūra gali pakilti ir iki +40°C, tad keliaujantys aktyvaus poilsio renkasi pavasario ar rudens mėnesius.
Valiuta Kipre - Euras.