Kelionės traukiniu

Kelionės traukiniu: vaizdingų maršrutų beieškant

Kelionės traukiniu išgyvena tikrą renesansą – dar prieš keletą dešimtmečių tokių kelionių populiarumą stipriai sumažino lėktuvai bei automobiliai, tačiau dabar susidomėjimas traukiniais pamažu vis auga. 

Įtakos tam, visų pirma, turi ekologijos svarba šiandieniniame pasaulyje. Antra – traukinių maršrutai gali pasiūlyti tokius įspūdžius, kurių jokios kitos kelionės negali. 

Kelionės traukiniu – naktiniai reisai 

Skiriant vis daugiau dėmesio aplinkosaugai, kelionės traukiniu tampa puikia alternatyva trumpiems skrydžiams lėktuvu ar važiavimui automobiliu. Skubantiems sukurti greitieji traukiniai, o siekiant dar palankesnių sąlygų klimato kaitai mažinti – siūlomi ir naktiniai reisai. 

Pavyzdžiui, naktinis traukinys iš Amsterdamo į Vieną, kuris kursuoja kiekvieną vakarą, o apie 9 val. ryto jau pasiekia tikslą. Įdomu tai, kad traukinių maršrutai sudaryti taip, kad juos būtų patogu suderinti su kitais traukiniais bei keltais. Tokiu būdu net ir tolimesnė kelionė būna itin patogi. 

Vis dėlto, Paryžius yra ta sostinė, kuri bene geriausiai įsisavino naktinių traukinių privalumus – naktimis iš Prancūzijos sostinės traukiniai kursuoja į visus didžiuosius miestus. Nors patys traukiniai dažniausiai nebūna itin prabangūs, tačiau siūlomos kelionės iš tiesų labai patogios bei mėgstamos ir turistų, ir vietinių gyventojų.  

Miegamieji traukiniai neturi kėdžių 

Nors daugelis galvoja, kad naktiniai ir miegamieji traukiniai yra vienas ir tas pats, tačiau iš tiesų jie gerokai skiriasi. 

Geriausi žinomi yra miegamieji traukiniai Japonijoje – „Sunrise Seto“ ir „Sunrise Izumo“. Įdomu tai, kad juose nėra sėdimų vietų: vagonų grindys išklotos specialiais kilimais bei čiužiniais. Miegant ant jų papildomai mokėti nereikia. 

Tačiau jei norisi privatumo, galima įsigyti bilietą į privačią kupe. Čia būna įrengti gultai, primenantys lovas.  Keleiviai gali naudotis dušu, mėgautis restorano maistu.

Vis dėlto, pats didžiausias skirtumas tarp naktinio ir miegamojo reisų – ramybė. Miegamuosiuose traukiniuose nevyksta jokie renginiai. Atvirkščiai – net ir vaikščiojimas laikomas savotišku trugdymu kitiems keleiviams. 

Garsiausias pasaulyje traukinys žiba prabanga 

Norintiems iš tiesų išskirtinių potyrių didžiausią įspūdį turėtų palikti kelionė garsiuoju Rytų ekspresu. Būtent šis traukinys yra pats žinomiausias istorijoje, keliones juo išbandė patys žymiausi visuomenės veikėjai. 

Rytų ekspresas savo keliones pradėjo dar 1860 -aisias, bėgant metams jis tapo tikru prabangos etolonu. Traukinio vagonai labiau primena aukščiausios klasės viešbučių kambarius nei įprastas sėdimas vietas. Čia eksponuojami garsūs menininkų šedevrai, vyksta aukščiausios klasės pasirodymai, patiekiamas išskirtinis maistas bei gėrimai. 

Rytų ekspresas populiarumo nepraranda ir šiandien – bilietai į istorinį maršrutą Paryžius – Stambulas būna išparduoti vos per kelias dienas nuo paskelbimo. Trumpesniems maršrutams įmanoma gauti bilietų ir kelias savaites prieš, tačiau pasistengti dažniausiai vis tiek tenka. 

Kiekviena minutė traukinyje sustyguota taip, kad keleiviai pasijaustų tarsi filme. Kelionę rytų ekspresu daugelis vadina potyriu, kurio būtina pasimėgauti bent kartą gyvenime. 

Beje, nors kelionės traukiniu garsėja tuo, kad jų metu galima pamatyti pačius gražiausius vaizdus, tačiau kone kiekvienas keliavęs Rytų ekspresu pripažįsta, jog pro langą nė nebuvo žvilgtelėjęs – šitaip užburia vaizdai pačiame traukinyje. 

Lėčiausias ekspresas pasaulyje 

Kad ir kaip keistai tai skambėtų, tačiau ne visi ekspresai užtikrina greitą kelionės traukiniu tikslo pasiekimą. Vienas geriausių pavyzdžių – tarp Šveicarijos, San Morico ir Zermanto kalnų kuruojantis Ledynų ekspresas. 

Keliaujant juo kertama daugiau nei 50 tunelių bei 380 tiltų ir viadukų. Būtent dėl šios priežasties ekspresas ir vadinamas pačiu lėčiausiu, kadangi viso galimo greičio jis tiesiog negali išvysti dėl sudėtingo maršruto. 

Vis dėlto, pasirinkę šią kelionę tikrai neprašaus pro šalį – traukinys pakeliui pasiekia ir į UNESCO įtrauktą Retijos geležinkelių liniją. Vaizdai pro langą tiesiog užburiantys: keleiviai gali mėgautis apledėjusių viršukalnių bei visiškai žalių pievų peizažais. 

Kelionės traukiniu padeda pažinti šalį

Kelionės traukiniu traukia turistus vien dėl galimybės iš arti pamatyti visai kitokį šalies veidą – geležinkelių bėgiai būna nutiesti ne tik per populiariausias lankytinas vietas, bet ir per gerokai atokesnes, natūralesnes vietoves. 

Itin daug gerų atsiliepimų sulaukė maršrutai Norvegijoje, vedantys per Bergeno traukinių liniją. Keliaujant traukiniais įmanoma susipažinti su daugialypiu šalies veidu tiesiog stebint viską pro lang. Be to, keliautojai tvirtina, kad šiuo maršrutu būtina keliauti skirtingais metų laikais, nes vaizdai skiriasi kardinaliai. 

Keliautojams prieš akis atsiveria įstabūs fjordų, lygumų bei snieguotų viršukalnių peizažai. Įdomu tai, kad kai kuriose itin įspūdingose vietovėse traukiniai specialiai sumažina greitį, kad keleiviai spėtų padaryti nuotraukų. 

Vienu tinkamiausiu pažintinėms kelionėms laikomas ir maršrutas Kanadoje, kuriuo iš Vankuverio kursuoja traukinys “Rocky Mountaineer”. Keliaujant traukiniu, keleiviai gali susipažinti su skirtingu Kanados reljefu bei pamatyti atokias šalies vietas, kurias kitais būdais pasiekti sudėtinga. 

Be to, reisas garsėja ir ypatingu dėmesiu keleiviams, o aptarnavimo kokybė nustebina ir išrankiausius keliautojus. 

Kelionės traukiniu populiarėja visame pasaulyje, tad pasirinkus naują kelionės kryptį, verta pasidomėti ir populiariausiais traukinių maršrutais. Tai itin populiaru keliaujant per dideles valstybes – juk kiekvienas keliautojas nori pamatyti kuo daugiau.

Kur keliauti naujų įspūdžių, reginių ir potyrių šį sezoną? Garsėjame keliautojų patirtimi praturtintais patarimais, susisiekime!

Su linkėjimais,

„Viatora“ komanda

Bendraukime:

Kiti naudingi įrašai keliautojams: