Kulinarinės kelionės

Kulinarinės kelionės: skanios kryptys gurmanams

Pažinti skirtingas šalis galima ne tik apžiūrint lankytinas vietas, bet ir skanaujant tos šalies patiekalus. Skirtingų šalių virtuvės atsiveria vis naujomis spalvomis: jas formavo ir kultūriniai ypatumai, ir istoriniai įvykiai, ir supanti gamta. Būtent todėl pasaulyje nėra identiškų virtuvių. Būtent todėl , galima vis dažniau išgirsti sąvoką – „kulinarinės kelionės“.

Keliautojai pataria: atvykę į naują miestą, skirkite laiko ramiems pusryčiams ar pietums vietinėje kavinėje. Būtent ten prasideda tikroji kelionė, tad nuspręsti, kur keliauti, galima ir pasidomėjus tos šalies virtuve. 

Kulinarinės kelionės: Vengrija mėsos ir daržovių karalienė 

Vengrija ir kulinarinis turizmas – neatsiejami. Daugelį stebina tai, kad šioje šalyje karaliauja daržovės ir mėsa. Paprika čia vadinama raudonuoju auksu ir yra dedama kone visur. 

Tradiciniai patiekalai gana riebūs ir sotūs, šiek tiek primena lietuviškus, tačiau naudojama daugiau egzotiškų prieskonių, įvairių žolelių. Vengriškas guliašas primena aštrią, sodrią ir tirštą sriubą ir yra vienas populiariausių patiekalų. 

Būnant Vengrijoje būtina paragauti ir tradicinės žuvienės – “holaszle”. Sriuba taip pat primena troškinį ir verdama specialiame katiliuke. 

Desertams vengrai dažniausiai renkasi miltinius patiekalus, pavyzdžiui, saldžius blynelius. “Somlói galuska” – biskvitinis tortas su šokoladu ir grietinėle – taip pat labai populiarus ir tarp vietinių, ir tarp turistų. 

Beje, Vengrijos sostinė Budapeštas laikoma viena gražiausių visoje Europoje, todėl pasimėgavus nuostabiais patiekalais, būtina pasivaikščioti po istorines gatveles. Didžiąją jų dalį saugo UNESCO. 

Kulinarinės kelionės: rafinuotoji Prancūzija 

Kroasanai

Prancūzijos virtuvėje susiduria skonis, meistriškumas ir vaizdas: posakis, jog visų pirma valgoma akimis, atsirado būtent čia. Įdomu ir tai, kad kiekvienas dienos valgis šioje šalyje turi savo atskiras tradicijas: pusryčiams dažniausiai pasirenkami miltiniai patiekalai, pietums įvairios salotos ir mėsos patiekalai, vakarienei – žuvis, sūriai ar daržovės. 

Gastronominė kelionė Prancūzijoje turėtų prasidėti nuo ramių pusryčių: pirmenybė teikiama paprastumui, todėl pirmajam valgiui dažniausiai pasirenkama kava ir kurasanai su skirtingomis užtepėlėmis. Kruasanai tapo savotišku paryžiečių simboliu, tačiau kiek mažiau žinomi “crêpes” blyneliai iš tiesų yra gerokai populiaresni. Blyneliai turi net savo atskirą šventę vasario antrąją. 

Prancūzijos virtuvė išsiskiria ir tuo, jog joje gausu patiekalų, kurie visuomet kelia dviprasmiškus jausmus. Vienas jų – prašmatnusis foie gras, gaminamas iš anties ar žąsies kepenėlių. Gyvūnų teisių aktyvistai gina per prievartą maitinamus paukščius ir stengiasi uždrausti šį patiekalą. 

Gastronominis turizmas Prancūzijoje neatsiejamas ir nuo patiekalų iš sraigių bei garsiųjų varlių šlaunelių – visa tai istorinis šalies palikimas ypač mėgstamas turistų. 

Patiekalai be kita ko priklauso ne tik nuo virtuvės šefo meistriškumo, bet ir nuo regiono: juose naudojami skirtingi ingredientai, tad ir patiekalų skonis gali skirtis kardinaliai. 

Tačiau yra dalykų, kurie vienija visą Prancūziją – tai vynas ir įvairūs sūriai. Vyno tradicijos šalyje labai gilios, todėl galioja daugybė taisyklių su kokiais patiekalais, kokį vyną galima gerti. Jį Prancūzijoje iš tikrųjų galima gerti net ir pusryčiams – tuomet naudojamas lengvas, skiestas vynas. 

Beje, būtent Prancūzijoje yra įsikūrusios pačios žinomiausios kulinarijos mokyklos visame pasaulyje, tad garsiausi šalies restoranai užkelia itin aukštą kartelę.

Gastronominis turizmas Maroką pakylėjo į aukštumas

Marokas vadinamas dar mažai turistų pažįstama šalimi, tačiau būtent kulinarinis turizmas čia yra vienas turtingiausių pasaulyje: skirtingų tautų ir kultūrų įvairovė sukūrė unikalią virtuvę, kuri stebina skoniu ir improvizacijomis. Maroko virtuvėje galima rasti arabiškų, žydiškų, prancūziškų, ispaniškų ir berberiškų elementų. 

Tadžinai yra neabejotini Maroko virtuvės lyderiai. Jų pavadinimas yra kilęs nuo vamzdelio formos molinių indų, kuriame ir gaminamas šis troškinys. Tadžinų receptų yra tūkstančiai – jų galima rasti ir vietinėse kavinėse, ir prabangiuose restoranuose. 

Marokiečiams maisto dalijimasis yra savotiškas ritualas, todėl patiekalai, tokie kaip tadžinai ar kuskusas, valgomi iš didelių puodų. Tikri marokietiški pietūs gali trukti net kelias valandas, nors patiekiami vos keli patiekalai. Svarbiausia čia – bendravimas. 

Lankantis Maroke būtina paragauti ir vietinio kuskuso. Nors šis patiekalas yra populiarus visame pasaulyje, tačiau būtent savo gimtinėje jis atsiskleidžia naujomis spalvomis. Kuskusas dažniausiai patiekiamas su mėsa arba jūros gėrybėmis. Tačiau nereikia stebėtis jame radus datulių ar džiovintų vaisių. 

Čekija – alaus ir skrudintos mėsos sostinė 

Čekijos gastronominis turizmas yra neatsiejamas nuo skirtingų alaus rūšių. Būtent per alų perteikiamos skirtingų regionų tradicijos.

Čekijos virtuvėje be kita ko gausu ir mėsos patiekalų. Ant grotelių kepti šonkauliukai, skrudinta antis, dešros – tai tik maža dalis to, ką gali pasiūlyti Čekija. Ypač mėgstama ir skrudinta mėsa, kuri būna pagardinta ypatingais šakniavaisiais ir prieskoniais. Desertui dažniausiai pasirenkami “trdelník”  rageliai. 

Alaus tradicijos Čekijoje labai svarbios: net ir suvenyrai šalyje susiję su juo. Vienos iš populiariausių lauktuvių – alaus kosmetika, kuri, kaip teigiama, yra viena natūraliausių ir veiksmingiausių. 

Kulinarinis turizmas visais laikais traukė keliautojus būtent per skonius atrasti naujas, dar nepažintas šalis. Šiandien, kai daugelis valstybių tapo ranka pasiekiamos, tradicinių patiekalų ragavimas tapo dar svarbesnis: tereikia akimirkai sustoti ir pasinerti į skonių jūrą – patikėkite, tai nustebins net ir išrankiausius keliautojus.

Kur šį sezoną iškeliauti atokvėpiui nuo kasdienės rutinos? Garsėjame keliautojų patirtimi praturtintais patarimais, susisiekime!

Su linkėjimais,

„Viatora“ komanda

Bendraukime:

Kiti naudingi įrašai keliautojams: